Hooggevoeligheid
HSP (Highly Sensitive Person) is een begrip wat we steeds vaker horen. Bij kinderen maar ook volwassenen merken dat deze term betrekking heeft op henzelf.
Wat is hooggevoeligheid nu precies?
Eigenlijk zegt het woord het zelf al. Mensen zijn tot op een hoog niveau veel gevoeliger voor indrukken en impulsen dan de gemiddelde mens. Zij pikken sneller signalen en details op. Alle indrukken dienen veel uitgebreider en intensiever gefilterd te worden dan bij mensen die geen HSP’er zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn als men goed voor zichzelf zorgt en weet wat belangrijk is om de balans te behouden. Maar helaas heb je dit niet altijd in de hand. Regelmatig doen zich één of meerdere situaties voor waardoor je uit je balans geraakt.
Hooggevoeligheid is een eigenschap van het zenuwstelsel, welke onder invloed is van de hersenen. Als een HSP’er niet voldoende zorg draagt voor zichzelf, raken ze overprikkeld. De hersenen filteren de prikkels niet meer of onvoldoende. Daarbij is het voor groot belang dat je goed slaapt. Als je niet in je droomslaap komt, krijg je de prikkels niet verwerkt. Hierdoor ben je niet goed uitgerust als je ’s morgens opstaat. En komt er meteen weer een nieuwe lading aan prikkels voorbij. Dit stapelt zich alleen maar op waardoor de klachten heftiger worden en er steeds meer bij komen.
HSP’ers kunnen hun hooggevoeligheid als positief ervaren maar helaas ook als valkuil ondervinden. Kenmerken van HSP zijn:
- Nemen gedetailleerd, subtieler en intenser waar;
- Zijn erg gevoelig voor prikkels en voelen zich hierdoor niet op hun gemak;
- Hebben meer moeite en tijd nodig om indrukken te verwerken;
- Hebben een diep en rijk innerlijk leven: dromen, fantaseren, prakkiseren, overwegen alles meerdere malen;
- Voelen stemmingen en sferen goed aan;
- Worden meer dan gemiddeld geroerd door natuur, kunst en muziek;
- Eigen emoties en die van anderen worden intenser ervaren;
- Hebben moeite met planning en het verkrijgen van structuur;
- Kunnen verlegen overkomen;
- Zijn vaak heel plichtsgetrouw en perfectionistisch;
- Functioneren minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden;
- Zijn vaak zorgzaam en anticiperen op behoeften van anderen; moeite om grenzen aan te geven;
- Hebben relatief meer en sneller last van stress, spanning en fysieke klachten zoals hoofdpijn, allergieën, maag/darmklachten, chronische vermoeidheid;
- Lopen groter risico op stemmingswisselingen, depressiviteit, angst en verslavingen.
We kennen 2 soorten HSP’ers: 70%, de grootste groep is van nature rustig en meer introvert (naar binnen gericht). Zij voelen zich het prettigst bij een redelijk gelijkmatig leven met weinig risico’s. En een kleinere groep 30%, heeft juist behoefte aan nieuwe ervaringen, spanningen en is meer extravert (naar buiten gericht). Zij worden HSS (High Sensation Seekers) genoemd. Zij raken juist snel verveeld en zijn op zoek naar uitdagingen maar raken daardoor wel snel overbelast. Zij hebben als het ware één voet op de rem en één voet op het gaspedaal.
Hooggevoeligheid is sterk van invloed op het werk, persoonlijk leven en relaties. En is extra lastig in onze hectische, westerse maatschappij. HSP’ers gaan juist enorm aan zichzelf twijfelen, denken dat er iets mis is met hen en willen zichzelf juist veranderen om aan te kunnen passen aan de maatschappij.
En daar gaat het nu juist helemaal mis, ze geraken van de wal in de sloot!
Belangrijk is het om er geen last van te maken maar je krachten te zoeken. Hierdoor word je kwaliteit een gave en geen last. Om dit te bereiken is het belangrijk om:
- Goed te leren aarden;
- Grenzen stellen;
- Innerlijke kracht te versterken;
- Balans te vinden tussen activiteit en rust;
- Ontdekken waar je juist energie van krijgt;
- Kiezen waar je wel of niet naar toe gaat.
Is uw zoon of dochter en/of bent u zelf een nieuwetijdskind?
Loopt u tegen problemen aan?
Neem dan contact op met Praktijk Imala en maak een afspraak!
Ook voor bedrijven.
www.praktijk-imala.nl
https://www.facebook.com/PraktijkImala/
Mob. 06-51032104