Bedplassen

We noemen een kind zindelijk als het ook ’s nachts zijn plas op kan houden. Rond de 2 en 5e jaar ontwikkelt zich de zindelijkheid. Kinderen worden zich dan bewust van de aandrang om te plassen.

Pas als een kind van 5 jaar en ouder is en de plas niet kan ophouden, spreken we van bedplassen. Deze kinderen merken ’s nachts niet dat ze moeten plassen. Ze hebben dit nog niet geleerd. Het gebeurt niet met opzet! En ook niet omdat het kind teveel drinkt of te diep slaapt. Het is wel duidelijk dat het kind moeilijker wakker word.
Het is meestal een samenspel van verschillende factoren en maar zeer zelden komt het door een lichamelijk afwijking.
Het kan zijn dat het kind ’s nachts meer urine produceert maar ook kunnen spanningen een grote rol spelen.

De oorzaak van bedplassen is dat het kind (nog) niet heeft geleerd om zich ’s nachts bewust te worden van de aandrang van het plassen. Als je een volle blaas hebt, wordt er een signaal aan de hersenen gegeven. Zodat je wakker word en naar het toilet gaat. Overdag ben je je veel beter bewust van dit proces. Vandaar dat we eerst overdag zindelijk worden en daarna ’s nachts.

Het probleem zit ‘m dit niet in het plassen maar er is een probleem met de timing! En dit is iets wat je met een training kunt aanleren, volgens de deskundigen. 

Bedplassen komt zeer veel voor. In Nederland zijn er ongeveer 150.000 kinderen die regelmatig in bed plassen.
In elke klas van de basisschool zitten 1 á 2 kinderen die met dit probleem zitten. Maar er wordt weinig door ouders onderling hierover gesproken, doordat ze zich hierover schamen, hun kind willen beschermen of ze hebben het gevoel dat ze falen in hun opvoeding. In ieder geval is het een bijzonder vervelend probleem. Ongeveer 15% van de 6 jarige plast nog regelmatig in bed. Bij 12 tot 15 jarigen is dat ongeveer 2%.
                                                                                                                                
Vooral jongens plassen vaak nog langer in bed dan meisjes. En ook zie je dat hun ouder(s) vroeger ook vaak in bed hebben geplast.
Daarbij gebeurd het ook vaak dat kinderen in bed plassen na een heftige gebeurtenis. Overlijden van familielid, scheiding, maar ook elke gebeurtenis heeft een heftige impact heeft op kinderen: pesten, onzekerheid, weinig zelfvertrouwen, schaamte, incest, stoornis of beperking die nog geen diagnose heeft, etc. Er ligt altijd een oorzaak hieronder!!                                                                                                                                                                                                                                      

Via de huisarts en op internet staan voldoende tips om de zindelijkheid te bevorderen. Wel wil ik meegeven dat het belangrijk is om alles met een positieve overtuiging te doen. Complimenten, stickers, beloningen KUNNEN helpen om zindelijk te worden. Als de ouders zich hier goed bij voelen, is het prima.

Het is van het allergrootste belang dat je er niet teveel druk op legt. Schenk het kind een veilige en vertrouwde omgeving! En laat het LOS! Maak er niet zo’n probleem van en geef aan dat het echt wel een keer ophoud.

Het is begrijpelijk dat je als ouder maar ook als kind gefrustreerd en teleurgesteld raakt. Midden in de nacht wakker worden, een vervuild bed aantreffen die je moet verschonen en je kind wassen, daar zit je niet op te wachten. Maar ook ontstaat er de angst dat het weer gebeurd waardoor je het bedplassen als het ware oproept. Je slaapt onrustig en gespannen omdat je bang bent dat je niet tijdig wakker word. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel waardoor het probleem blijft bestaan.                                                                                        

Bij 2 van mijn kinderen ben ik heel intensief bezig geweest om ze zindelijk te krijgen. Dit vooral door door de adviezen mijn ouders en schoonouders waardoor ik  mezelf een druk oplegde om ze zindelijk te maken. Bij mijn 3e kind heb dat helemaal losgelaten, ik deed er helemaal niets aan! Geen potje in de buurt, niet regelmatig op de wc zetten, HELEMAAL NIETS!!!! Heerlijk die druk loslaten, voor mezelf en ook voor mijn kind.
3 weken voordat ze 3 jaar werd, was ze in een paar dagen dag en nacht droog. Het is dat ik het zelf meemaakte, anders zou ik het niet geloven.

Zoals ik hierboven als even beschreef, ligt er altijd een psychische oorzaak onder waarom een kind zichzelf nog bevuilt in bed. Deze wil ik ook graag benoemen.

Kernoorzaak
Angst, gevoel van onmacht en hulpeloosheid, angst dat iets of iemand die sterker en groter is dan jijzelf, je kan verpletteren. Geen vertrouwen in je Basis. Het zijn vooral de eigen akelige gevoelens van onveiligheid, om angst voor de jungle, een chaos, waar alle overzicht en structuren zoek zijn, m.a.w. je voelt je Zelf zo nietig en weerloos.

Kernoplossing
Stel je kind in de eerste plaats gerust: het is goed dat de natuur zijn verdriet en opgekropte spanningen, als de vuile rook uit een uitlaatpijp verwijdert. Plaats geen ‘piep-verwittig-apparaat’ in het bedje van de kleine: zo speel je struisvogel en verhoog je alleen maar de spanning. Indien het kind al een beetje begrijpt, spreek er dan over. En dat zijn ouders er zijn om liefde te schenken en te begeleiden in zijn angst.

Neem dan contact op met Praktijk Imala en maak een afspraak!
Ook voor bedrijven.
www.praktijk-imala.nl

https://www.facebook.com/PraktijkImala/
Mob. 06-51032104

Direct een intake doen?


Ziektebeelden voor de maand

Oktober

  • Stoppen met roken 
  • Klok verzetten
  • Stress
  • Herfstdepressie
  • Burn-out
  • Slapeloosheid
  • Allergieen
  • Huis- en stofmijt
  • Astma
  • Traag werkende schildklier

KvK nummer: 17275214
BTW-ID: NL165434508B01
Vergoedingen verzekeraar: 
24505: kindercoaching
24513: Lichaamsgerichte psychotherapie

Contact

Praktijk Imala
Anne-Marie Koppens

Keizersdijk 8a
(Rode benzinepomp bij voordeur)
5721WG Asten

Telefoon: 06 - 51032104
Bereikbaar van 8.30 tot 20.00 uur.

E-mail:

Om tegemoet te komen aan de wensen van cliënten,
kunnen behandelingen alleen via een afspraak ingepland worden.


© Praktijk Imala | Website: Van Dongen Design